Les primeres dades que es tenen de la implantació de l’esport de la cistella a la ciutat d’Olot es poden trobar en el setmanari “ARRIBA ESPAÑA”, el dia 3 de febrer de 1940 s’informà que es volien formar equips i els interessats s’havien de presentar al local de la “Sección Femenina de F.E.T. y de la J.O.N.S.”.

La primera pista que va haver-hi a la comarca de la Garrotxa va ser al poble de Santa Pau, inaugurada pels volts del 31 de juliol de 1943, amb un partit entre dos equips de la ciutat de Girona.

El primer equip que va haver-hi a la ciutat d’Olot va ser el que es va crear a la societat “CENTRO CATÓLICO“, el qual es va passar a denominar “Sección Deportiva Centro Católico“.

 

La foto anterior és el primer equip del Centre Catòlic, que data de l’any 1947, format per les següents persones: a dalt, Miquel Macias, Ramon Batlle, Amadeu Castells, Àngel Penas i Nicolau Ferres; a baix, Josep Pey, Mateu Pell i Florian Pérez, que n’era el delegat.El primer partit que es va disputar a Olot va ser el 17 de maig de 1947, en què s’enfrontaren els equips “Frente de Juventudes” de Girona i el “Centro Católico”, l’equip local, que va resultar guanyador.

En aquesta primera època, malgrat la manca d’experiència, l’equip olotí obtingué bons resultats, fins al punt d’aconseguir alguns campionats provincials, tot i les dificultats per desplaçar-se als partits, etc.

Al llarg d’aquesta primera etapa que va des de l’any 1947 fins a l’any 1965, tot l’esport de la cistella estava relacionat amb ell Centre Catòlic. S’hi varen organitzar nombrosos campionats locals per tal de fomentar el bàsquet a la ciutat.

La segona etapa del bàsquet a Olot es va fer sota la denominació de l'”Orfeó Popular Olotí“. La primera referència es troba al juny del 1966, en què el primer equip d’aquesta entitat estava format per les següents persones: Batlle, Prunes, Merchant, Casanovas, Sacrest, Masmitjà, Fargas, Masllorens, Arau, Pla i Juviña.

La fotografia és d’un dels equips de l’Orfeó Popular Olotí, format pels següents jugadors: a dalt, Batlle (entrenador), Sabater, Fargas, Merchant, Masllorens i Casademont; a baix, Bujan,Riu, Nogareda, Prunes i Planaguma. Aquesta fotografia és de l’any 1966.

També els equips femenins començaven a disputar partits, ja que el col·legi “Immaculat Cor de Maria“, d’Olot, va crear un equip que s’enfrontà contra un equip representatiu del poble de Sant Feliu de Pallerols.

Els partits, tant del Centre Catòlic com els de l’Orfeó Popular Olotí, es disputaven a la centenària plaça de braus d’Olot, en què l’assistència de públic era notable.

En el decurs del temps, també es crearan equips de categories inferiors com poden ser els equips infantils masculins, que servien per anar substituint els diferents jugadors que s’acomiadessin de la pràctica del bàsquet.

Durant l’any 1967, es varen celebrar campionats en categoria minibàsquet, amb la quitxalla provinent dels diversos centres escolars d’Olot, que a la fi seria la saba que faria augmentar el nombre de practicants d’aquest esport.

S’ha de destacar, també, la importància que va tenir el recinte militar que hi havia a la ciutat, ja que alguns dels seus membres feren que el bàsquet olotí assolís importància a nivell provincial.

Dos anys abans de la creació de l’actual club, va sorgir una secció de bàsquet d’una entitat olotina anomenada “S.E.P.O.”, “Societat Espanyola de Pessebristes Olotins. La seva seu era en un local cedit per l’església dels pares caputxins, que estaven disposats a deixar uns horts per tal de fer-hi una pista de bàsquet. Això succeïa l’any 1970.

En una matinal promoguda pel SEPO, l’equip local s’enfrontà al prestigiós equip del CLUB JOVENTUT DE BADALONA, en què trobem noms tan destacats com els de “Ninu” Buscató, Alfons Martínez, Enric Margall, Lluís Miquel Santillana, Guifré Gol, etc.

Pels volts del mes de setembre de l’any 1972, es va crear l’actual CLUB BÀSQUET OLOT, sota la presidència del senyor Jaume Turró. Es va canviar de pista de joc: ara era situada en
un dels patis de l’Escola Pia d’Olot, entitat que va cedir gentilment les seves instal·lacions per poder-hi celebrar els partits i els entrenaments.

Els primers temps del nou club foren força difícils, ja que tenien nombroses despeses i les havien de sufragar amb rifes durant els partits, que es celebraven els diumenges al matí.

En aquesta primera temporada, la Federació Gironina celebrarà a les pistes de l’Escola Pia el naixement del nou club amb un partit de festa major del Bàsquet Gironí en què s’enfrontaren dos equips de renom: el CB Blanes-58 i el CB Adepaf de Figueres. En el mateix acte també hi participaren els júniors del CB Olot i l’Adepaf de Figueres.

Aquesta imatge es va fer en la presentació en societat del Club Bàsquet Olot.

Durant la temporada 1973/74, el Club Joventut de Badalona es va posar en contacte amb el CB Olot per tal de fer-se amb els serveis de dos dels seus jugadors: els germans Ferrer, que arribaren a jugar a la selecció estatal en categoria júnior.

Durant diverses temporades, per tal de posar la cloenda a la temporada, es celebrava la “Festa del Bàsquet Olotí”, en què prenien part tots els equips del club. Aquestes diades es realitzaren des de la temporada 1974/75 fins a la del 1977/78.

Al 8 de setembre de 1978, es va inaugurar el pavelló municipal d’esports, que havia estat reclamat durant molts anys per la gent que practicava l’esport de la cistella, amb un partit entre dos equips importants: el Futbol Club Barcelona, campió de la copa del Rei d’aquell any, i una selecció catalana de jugadors de primera divisió, la majoria dels quals pertanyien al Club Joventut de Badalona.

En aquests equips hi havia homes de la talla de “Nacho” Solozabal, Miguel López Abril, Pedro César Ansa, Juan Domingo de la Cruz o Bob Guyette, per part del Barça, i per part de la selecció catalana hi havia noms com Josep M. Margall, Josep Ramon Fernández o els germans Ferrer.

Un dels primers actes que el Club Bàsquet Olot va fer en el nou pavelló va ser portar dels Estats Units el conjunt de malabaristes dels HARLEM GLOBETROTTERS, amb una gran assistència de públic.

Al llarg de tots aquests anys, els diversos equips del club han assolit diverses fites. L’equip sènior masculí ha disputat els seus partits en categoria regional, que ara vindria a ser el Campionat de Catalunya de 2a categoria, havent de jugar contra equips de la província de Barcelona. L’equip sènior femení també havia disputat partits amb equips de Barcelona.

El dia 13 de setembre de 1997 es va portar a terme la celebració del 25è aniversari de la fundació del Club, en el qual es varen portar a terme diversos actes per tal de commemorar aquesta efemèrides.

S’hi va fer una exposició de fotografies de totes les èpoques, en què es podia veure l’activitata la ciutat d’Olot; també es feren partits que varen servir de presentació de la temporada que començava i l’acte es va cloure amb un sopar de germanor, al final del qual el president de l’entitat, el senyor Gabriel Almirall, féu lliurament als diversos presidents i persones vinculades amb el club en les seves diverses èpoques d’un record que commemorava aquest esdeveniment. Al final de la diada, l’alcaldessa de la ciutat, la senyora Isabel Brussossa , també va lliurar un present al Club, entregat al, en aquella època, president del Club, senyor Gabriel Almirall.

La fotografia mostra una imatge de l’exposició que va estar ubicada al pavelló municipal d’esports, amb motiu del 25è aniversari del club. L’exposició fou visitada per força públic.

D’aleshores ençà, el Club ha anat ampliant la quantitat d’equips i ha obert les seves portes als jugadors més menuts mitjançant la creació de l’Escola de Bàsquet.

El 2002 es va renovar la Junta Directiva i s’ha reestructurat la situació esportiva. Ambdues coses podeu consultar-les en aquesta mateixa pàgina web